Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Eργαζόμενοι στα ΜΜΕ: Ξανά "έρημοι και μόνοι"?

Πρωτοβουλία για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ  (Ανένταχτοι, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος,Financial Crimes)

        Για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούμε χωριστά από την υπόλοιπη κοινωνία. Λες και τα δικά μας προβλήματα δεν είναι προβλήματα όπως όλων. Λες και το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων, η μείωση στα όρια της εξαφάνισης των συντάξεων, η υποβάθμιση των όποιων παρεχόμενων υπηρεσιών, με δύο λόγια η νέα λαίλαπα του μνημονίου και των μέτρων της κυβέρνησης της τρόικας εσωτερικού, να μην μας αφορά όπως ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

        Πρόσχημα ξανά η ενημέρωση. Ποια ενημέρωση; Των δεκάδες απλήρωτων μαγαζιών(Αυριανή, Espresso, Flash, Eξπρές, Ελευθεροτυπία, Alter, Ριζοσπάστης); Των δεκάδων εφημερίδων,καναλιών, περιοδικών, ραδιοφώνων και σάιτ που έχουν μειώσει βάναυσα τους μισθούς και καταργήσει τις ΣΣΕ; Την ώρα που οι συνάδελφοι μας, οι φίλοι, οι συγγενείς θα διαδηλώνουν μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους κατά της νέας επικείμενης σφαγής,εμείς θα δουλεύουμε, πολλοί απλήρωτοι, για να ενημερώσουμε δήθεν την κοινή γνώμη.
        Να το πούμε μία ακόμη φορά. Όποιος θέλει ενημέρωση Ιδού η Ρόδος Ιδού και το Πήδημα. Οι ενώσεις και τα συνδικαλιστικά μας σωματεία ουδέποτε έχουν συζητήσει σοβαρά να οργανώσουν εναλλακτική ενημέρωση σε ημέρα απεργίας. Το ξέρουμε καλά. Οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες δεν θέλουν να απεργούμε μαζί με τον κόσμο, γιατί η συντεχνιακή αντίληψη ειδικά στο χώρο των δημοσιογράφων είναι βαθειά ριζωμένη.

        Υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να τα βρούμε με την τάδε ή τη δείνα κυβέρνηση, όπως γινόταν στο παρελθόν με τις επαφές κάτω και πάνω από το τραπέζι με κυβερνητικούς εκπροσώπους, υπουργούς και αφεντικά.

        Αυτή τη φορά όμως οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες ξεπέρασαν εαυτόν. «Πραξικοπηματικά» αποφάσισαν24ωρη απεργία τη Δευτέρα 24 του μηνός(!), φέρνοντας προ τετελεσμένων τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, το οποίο δεν είχε λάβει καμία, ούτε με πλειοψηφία απόφαση για την μορφή και την ημέρα των κινητοποιήσεων. Στο ΔΣ είχαν ακουστεί προτάσεις, όπως η δική μας για κήρυξη48ωρης απεργίας μαζί με τη ΓΣΕΕ, 24ωρης με ή χωρίς τη ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ θα μετέφερε για διαβούλευση τις διαφορετικές προσεγγίσεις πριν την οριστική απόφαση.

        Έστω και έτσι καλούμε τις συνδικαλιστικές μας ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, την Τετάρτη 26 του μηνός, καθώς πιθανότατα θα έχουν ήδη ανακοινωθεί τα νέα μέτρα εξόντωσης των εργαζομένων, την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ κλιμακώνουν την επίθεση ακόμη και με σύλληψη απεργών και συνδικαλιστών, όπως έγινε με την πρόσφατη απεργία της ΕΤΕΡ στον Alpha.

      Οι συντηρητικές και γραφειοκρατικές δυνάμεις του κλάδου κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και κλιμάκωση του αγώνα. Την ίδια στιγμή η αριστερά εμφανίζεται παραδομένη, ανήμπορη να ηγηθεί της ανάγκης να μπουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπροστά για την επαναδιεκδίκηση ΣΣΕ, ικανοποιητικών μισθών και συνθηκών εργασίας και την ανατροπή της καταστροφικής για όλο το λαό πολιτικής των μνημονίων.

        Συνάδελφοι όσο παρακολουθούμε άπραγοι άλλοι να αποφασίζουν για μας, όσο δεν πιέζουμε για σύγκρουση, το βαρέλι δεν θα βρει ποτέ πάτο. Πόσες αυταπάτες φάγαμε ότι αν υποχωρούσαμε σε μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις θα γλιτώναμε τις απολύσεις;

        Τα μνημόνια, η πολιτική της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού, η επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζονται με «εθιμοτυπικές»απεργίες και μάλιστα ξεκομμένες από τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, αλλά μόνο με την ανάπτυξη ενός πολύπλευρου μαζικού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

        ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

        ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

            ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΜΜΕ

        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

        ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

            ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

        ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ,ΟΧΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

        ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ - ΔΝΤ

            ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου