Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα!

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή για τον ΕΔΟΕΑΠ
 
22  Ιουνίου 2018
 
Οι πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των δέκα εκλεγμένων μελών στο 11μελές ΔΣ του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ αποτέλεσαν μία ακόμη πράξη στο διαρκές έγκλημα σε βάρος των ασφαλισμένων στα ΜΜΕ. Πρωταγωνιστές παραμένουν οι ίδιοι, τα συνδικαλιστικά κυβερνητικά φερέφωνα και οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί που έκαναν και έδωσαν τα πάντα για να διατηρήσουν τα ελάχιστα προνόμια των δημίων του κλάδου.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή ευχαριστεί θερμά κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο που έδωσε μαζί μας και σ’ αυτές τις εκλογές την μάχη, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, υποστηρίζοντας τους υποψηφίους μας με ένα σημαντικό αριθμό ψήφων.
Ωστόσο, είναι σαφές πως κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν η πρωτοφανής (της τάξης του 73%) αποχή των ασφαλισμένων, παλιών και νέων. Σε αυτήν αποτυπώνονται η απογοήτευση, η σύγχυση, αλλά και αηδία της συντριπτικής πλειονότητας των μελών του Ταμείου απέναντι στην τριετή διαχείρισή του από τους συνδικαλιστές-συμμάχους κυβέρνησης, εργοδοτών και δεξιάς.
Αυτό ήταν το καθοριστικό στοιχείο που επέτρεψε να κυριαρχήσουν οι δυο πρώην σύμμαχες και νυν αντίπαλες ομάδες που εκπροσωπούν την ενεργή συνεργασία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με τους κυβερνητικούς-εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Άλλωστε, χωρίς αυτούς – και τους δύο – δεν θα είχε προχωρήσει ούτε ενα βήμα η επιχειρούμενη μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ από κατ’ εξοχήν Ταμείο Αλληλεγγύης σε ενα «ασφαλιστικό κουβά», στον οποίο ρίχνονται προσωρινά ολοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου, μέχρι να οδηγηθούν (σε δύο το πολύ χρόνια, σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης) στον ΕΟΠΠΥ – ΕΤΕΑΜ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα των εκλογών δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αλλαγές για τον ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες υποχρεωτικά «ενσωματώνονται» στο νέο καταστατικό. Ο «έντιμος συμβιβασμός» για τον οποίο έκανε λόγο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία επιβλήθηκε ως νόμος:
Μείωση επικουρικών συντάξεων ήδη από την 1 Ιουλίου 2018 για τους νυν συναξιούχους με την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού τους με βάση την υποχρέωση μηδενικών ελλειμμάτων. Σταδιακή εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους. Μείωση εισφορών για επικούριση στο 3% ως το 2022. Καμία επιδότηση από την «εργοδοτική εισφορά» του 2% για την επικούριση. Απαγόρευση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και όλα αυτά, ενώ δρομολογούνται (οσονούπω) δικαστικά προσφυγές των εργοδοτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της «εισφοράς» του 2%, την οποία ούτως ή άλλως ήδη δεν πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των περισσότερων ΜΜΕ, δημόσιων και ιδιωτικών.
 
Όπως είχε καταγγείλλει και προειδοποιήσει η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» και οι εκλεγμένοι της στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, καταργήθηκε πλέον και με νόμο το βασικό καταστατικό χαρακτηριστικό του ΕΔΟΕΑΠ ως Οργανισμού Αλληλεγγύης. Οι παροχές υγείας μπήκαν στον ασφυκτικό κλοιό του ετήσιου ισολογισμού και του έμμεσου δικαιώματος «βέτο» του εκπροσώπου των εργοδοτών στο ΔΣ.
Η «ηγεσία» του ΕΔΟΕΑΠ κατελήφθη από τους πρωταγωνιστές της μετάλλαξης και κατάντιας του κι αυτοί φέρουν όλη την ευθύνη για τη χαριστική βολή που δίνεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Το μέλλον του ταμείου θα καθοριστεί με δυο βασικές κατευθύνσεις: Αφενός, σε επίπεδο παροχών, με την έμμεση ένταξη στον ΕΟΠΠΥ. Αφετέρου, λειτουργία ενός υβριδικού επαγγελματικού ταμείου, στα μέτρα και σταθμά των εργοδοτών.
Ωστόσο, οι ριζοσπαστικές-ανατρεπτικές δυνάμεις του κλάδου, που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να απαιτούν, παρέμειναν όρθιες και σε αυτές τις εκλογές. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, χάρη στην μαζική υποστήριξη παλιών και νέων συναδέλφων προς τους υποψήφιους του Μετώπου για την Ανατροπή στα ΜΜΕ (συνεργασία Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτου Τύπου στην ΕΣΗΕΜΘ και άλλων συ

νδικαλιστών). Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μέσα και έξω από το Ταμείο, μέσα στον κλάδο και τα ΜΜΕ για την αποκάλυψη των καταστροφικών σχεδίων, για την υπεράσπιση εργαζομένων και ασφαλισμένων.
 
Για έναν ΕΔΟΕΑΠ που θα καλύπτει όλους τους συναδέλφους.
Με βάση την αρχή «Ένας κλάδος – Ένα συνδικάτο – Ένα Ταμείο».
 
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(FinancialCrimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό
ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου